Het eiland

Het eiland Elba maakt deel uit van de Toscaanse archipel, het is een nationaal natuurpark. Een groene oase temidden van een azuurblauwe zee, op één uur varen van de kust (piombino). Wat het eiland zo mooi maakt is zijn grillige vorm met talrijke baaien en stranden. Het is heuvelachtig, de hoogste berg is 1000 meter hoog, de Monte Capanne, vanwaar men een adembenemend uitzicht heeft over het eiland en de zee.

Er zijn grindstranden, zandstranden en fascinerende rotspartijen omringd door groene bossen.  Op bijna ieder strand kan men zich vermaken met waterfietsen, kano varen, duiken, windsurfen, zeilen en natuurlijk heerlijk op een ligbed in de zon liggen of een duik nemen in de diep blauwe, heldere zee.

De geschiedenis van het eiland gaat terug tot ver voor het jaar nul. Er zijn dan ook nog vele pittoreske kleine dorpjes, rijk aan geschiedenis met kleine straatjes en pleinen waar men in de zomer op terrasjes kan zitten, kan winkelen of wandelen op de boulevard en natuurlijk heerlijk kan eten in één van de vele restaurantjes die de culinaire specialiteiten van Toscane op het menu hebben staan.   

Een bezoek aan het museum en het huis van Napoleon mag men natuurlijk niet overslaan. In de avond, buiten de barretjes en restaurantjes zijn er vele gelegenheden waar men een gezellige avond kan doorbrengen. In ieder dorp zijn er avondmarkten en de winkels zijn open tot middernacht. Vaak wordt er ook live-music gespeeld op de pleinen van de dorpen. 

Hier een website met veel informatie over Elba

Het weer op Elba

Het klimaat op het eiland is het middellandse zee klimaat bij uitstek, dat wil zeggen niet alleen warme zomers maar vooral lange zomers.
De warmste maanden zijn juli en augustus, de temperatuur is dan rond de 30°C maar er is altijd een zeebriesje dat verkoeling brengt.

Al in de maand april beginnen de mooie dagen met temperaturen tussen de 18° en 22°C met zon, ook al zijn er in deze maand wel voorjaarsregens maar die duren in de regel niet lang. De maanden mei en juni zijn meestal warm, de temperaturen schommelen dan tussen de 20° C en 25°C en men kan al heerlijk op het strand in de zon liggen.

Persoonlijk vind ik de maand september de mooiste maand, rustiger dan juli en augustus, maar het weer is altijd mooi en warm, ideaal aan zee. Ook de maand oktober is heerlijk, ook al is het dan wat vroeger donker en vaak 's avonds wat koel. Overdag kan men naar het strand, men kan wandelingen maken en genieten van de mooie natuur.

Praktische informatie

Vliegreis:
het dichts bijzijnde vliegveld is Pisa (Galileo Galilei). De low-cost companies Ryanair en Transavia vliegen regelmatig op Pisa.
Vanuit Pisa kan men de trein nemen naar Piombino Porto. In de haven van Piombino is de terminal voor de ferryboat. In de zomer gaan er ieder half uur grote ferryboten. De boottocht duurt circa een uur.   

Autoreis:
De snelste route is over Belgie, Luxemburg, Frankrijk en Zwitserland. De auto gaat op de ferryboat, de ticket moet absoluut van te voren worden gereserveerd anders loopt men het risico dat er geen plaats meer is in het hoogseizoen.

Voor boeken van de overtocht naar Elba

Op het eiland kan men auto's, brommers en fietsen huren. Het openbare vervoer is hier niet zo puctueel als men in Nederland gewend is.